Cum utilizăm corect încălzirea mașinii

5 sfaturi pentru a împiedica frigul să vă reducă vizibilitatea

03.01.2019
  • Pentru a îndepărta ceața de pe geamuri, ar trebui să îndreptați orificiile de ventilație spre geam și să porniți aerul condiționat pe intensitate mare pentru câteva momente
  • Setarea unei temperaturi interioare de 21,5 °C distribuite uniform este cheia condusului sigur și confortabil
  • Spre deosebire de aerul condiționat, încălzirea autovehiculului nu consumă combustibil suplimentar sau apă

Temperaturi aproape de îngheț, un metru de zăpadă pe sol, drumuri înghețate și vânt polar. Iarna este în spatele acestora și a altor evenimente, precum geamurile încețoșate ale mașinilor noastre. Următoarele sfaturi și recomandări ar trebui luate în considerare dacă doriți mai mult confort si siguranță atunci când conduceți pe vreme rece:

  • Cum să dezaburiți geamurile: Diferența dintre temperatura scăzută din exterior și cea ridicată din interior face ca geamurile să se aburească. "Când vă confruntați cu această situație, ar trebui să porniți aerul condiționat pe intensitate mare și să îndreptați orificiile de ventilație spre geamuri și parbriz", explică María García, inginer în cadrul Departamentului de Dezvoltare și Aerodinamică al SEAT. Sisteme ca Defrost Max, care sunt incluse în modele precum SEAT Ateca, accelerează procesul de dezaburire.
  • Echipament de iarnă complet la volan?: mănușile, haina și fularul tind să vă limiteze libertatea de mișcare la volan și, prin urmare, reprezintă un risc de siguranță. "Purtarea mănușilor este recomandată numai în cazuri excepționale, atunci când temperaturile scăzute pot cauza pierderea aderenței mâinilor pe volan", subliniază expertul.
  • Scaune încălzite pentru încălzire rapidă: sunt cea mai eficientă metodă de încălzire în cel mai scurt timp posibil. Sistemul produce chiar și căldură în doar trei minute. "Acesta ar trebui activat imediat ce ajungeți în mașină și reglat treptat, pe măsură ce se încălzește. De asemenea, trebuie evitată folosirea la temperaturi înalte pentru perioade lungi de timp ", sfătuiește María.
  • Temperatura ideală de deplasare: este de 21,5 °C și se numește "temperatură de confort". Setarea Auto a controlului climatizării reglează automat temperatura interioară a mașinii. "Oferă o distribuire echilibrată a căldurii: jumătate din aerul cald ajunge la aproximativ 40 °C în zona picioarelor și se răcește pe măsură ce atinge zona superioară a corpului și capului, menținându-vă mai alert la volan", explică inginerul. De fapt, condusul atunci când partea superioară a corpului este extrem de încălzită poate provoca somnolență: "Conducerea la o temperatură interioară de 35 °C este similară cu un nivel de alcool în sânge de 0,5 g/l", avertizează ea.
  • Încălzire fără costuri suplimentare: încălzirea nu consumă niciun combustibil suplimentar sau apă. Motivul este că "apa caldă generată de motor este folosită pentru încălzire și se întoarce la motor la o temperatură mult mai scăzută, iar acest lucru de fapt avantajează radiatorul motorului".