Reciclarea și colectarea SEAT

Companiile de colectare certificate se vor asigura că mașina ta va fi reciclată în proporție de 95%.

Automobilul tău SEAT urmează să fie scos din uz? În calitate de producător, suntem conștienți de responsabilitățile noastre și vom colecta produsele noastre, odată ce au ajuns la finalul duratei lor de viață. Află mai multe despre procesul de reciclare aici, precum și despre condițiile legale pentru colectarea gratuită a autovehiculelor, bateriilor uzate și deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice.

Reciclarea

Avem în vedere reciclarea încă din timpul procesului de proiectare Sustenabilitatea este o parte integrantă a întregului nostru lanț de procese, cu impact asupra proiectării produselor, producției și reciclării unui autovehicul. Măsurile contribuie la conservarea mediului, de exemplu, prin economisirea resurselor.

Măsuri implementate în timpul procesului de proiectare a autovehiculului Încă din faza de proiectare a unui model SEAT nou, ne asigurăm că autovehiculul poate fi reciclat în mod ecologic, odată ce ajunge la finalul duratei sale de viață.

Măsuri în proiectarea autovehiculelor

  • Ne asigurăm că toate lichidele funcționale pot fi eliminate din autovehiculele scoase din uz și că piesele care urmează să fie îndepărtate sunt ușor de demontat
  • Prevenirea producerii de substanțe dăunătoare este o parte integrantă a obiectivelor de mediu din cadrul etapei de proiectare tehnice.
  • Utilizarea materialelor reciclate este permisă pentru numeroase componente care nu sunt relevante pentru siguranța autovehiculului, atât timp cât acestea îndeplinesc aceleași cerințe de calitate ca materialele inițiale.
  • Toate componentele din plastic sunt etichetate conform standardelor ISO aplicabile la nivel internațional, astfel încât să poată fi identificate în mod clar.

Puncte de colectare pentru autovehicule scoase din uz

Este timpul ca automobilul tău SEAT să fie reciclat și reutilizat? Nu trebuie decât să îl aduci la unul dintre centrele de colectare. Va fi reciclat, gratuit, în conformitate cu condițiile legale în vigoare.

Găsește un centru de colectare VSU aici.

Procesul de reciclare

1. Returnarea

Nu contează când a avut loc prima înmatriculare a automobilului tău SEAT: începând cu 1 ianuarie 2007 îl poți returna gratuit la unul dintre centru de colectare certificate. Următoarele condiții se aplică pentru o returnare gratuită:

  • Mașina ta SEAT a fost înmatriculată în UE cu cel puțin o lună înainte de scoaterea din uz.
  • Mașina ta SEAT este completă, adică include componentele esențiale (incl. motor, cutie de viteze, unități de comandă și toate celelalte piese).
  • În mașina ta SEAT nu există deșeuri sau piese care nu țin de autovehicul.
  • Predai mașina ta SEAT împreună cu cartea de identitate originală sau un document de înmatriculare echivalent din UE. Primești un document de casare, care se prezintă la biroul de înmatriculări pentru radierea autovehiculului (scoatere finală din uz).
2. Pregătirea

Apoi, autovehiculul tău scos din uz este pregătit pentru reciclare. Componentele sau lichidele extrase sunt colectate separat și pot fi reutilizate, reciclate sau revalorificate.

  • Bateria este demontată.
  • Airbagurile și dispozitivele de tensionare a centurilor de siguranță sunt neutralizate.
  • Toate lichidele de lucru sunt extrase (combustibilul, uleiul de motor, uleiul de transmisie și uleiul din amortizoare, lichidul de frână, lichidul de răcire, agentul frigorific din instalația de climatizare).
3. Demontarea

După demontarea anumitor componente, acestea pot fi reintroduse imediat în circuitele de reciclare și revalorificare. Autovehiculul este compactat în presa pentru autovehicule și este pregătit astfel pentru tocător.

  • Catalizatoarele sunt demontate pentru recuperarea metalelor prețioase conținute de acestea, precum platina, paladiul și rodiul.
  • Roțile și anvelopele sunt demontate.
  • Componentele și agregatele sunt demontate, pentru a fi utilizate ca piese de schimb second hand.
  • Demontarea pieselor din plastic pentru reciclarea materialelor depinde de condițiile economice și de cererea existentă pe piață pentru materiale reciclate.
4. Tocătorul

Restul caroseriei pregătite anterior este dezmembrat în tocător în bucăți de dimensiunea unui pumn și apoi separat în mai multe grupuri de materiale, printr-un sistem de sortare pe mai multe niveluri:

  • Sortare sub flux de aer
  • Separare magnetică
  • Cu curenți turbionari

Deșeurile metalice reciclabile reprezintă 75% din întregul autovehicul:

  • Materialele feroase și oțelul servesc drept materie primă pentru oțelul de înaltă calitate.
  • Metalele neferoase ca de ex. cuprul, aluminiul, zincul sunt separate din fracțiunea grea de deșeuri tocate și tratate suplimentar.
  • Deșeurile tocate de fracțiune ușoară conțin, printre altele, scaunele autovehiculului tău scos din uz.
5. Tehnologia post-tocare

Reziduurile de la tocare (deșeuri tocate de fracțiune ușoară și părțile nemetalice din deșeurile tocate de fracțiune grea) mai conțin materiale organice valoroase. În cadrul proceselor post-tocare, ca de ex. procesul Volkswagen-SiCon, reziduurile sunt mărunțite și mai mult și separate unele de altele, putând fi astfel reciclate:

  • Granulatul de tocătură procesat din plastice dure poate fi utilizat în producția de oțel ca înlocuitor pentru lubrifiantul greu sau praful de cărbune.
  • Puful de tocătură ce conține textile și spumă de scaune poate înlocui praful de cărbune de calitate ca agent de deshidratare pentru sedimentul din apele reziduale.
  • Nisipul de tocătură format din sticlă, rugină și resturi de vopsea poate fi utilizat ca material de construcții, după o procesare ulterioară.

Colectarea și reciclarea bateriilor

Bateriile nu trebuie aruncate împreună cu deșeurile menajere. Află de aici ce trebuie să faci cu bateriile uzate.

Colectarea și reciclarea echipamentelor electrice și electronice uzate

Afă mai multe despre drepturile și îndatoririle tale legate de eliminarea dispozitivelor electrice sau electronice.