Management complex al mediului

Reciclare și colectare la SEAT

Sursă de materii prime: 95% din mașina ta SEAT poate fi reciclat și valorificat

Mașina ta SEAT va fi casată definitiv? În calitate de producător, suntem conștienți de responsabilitatea noastră și colectăm produsele noastre la finalul duratei lor de viață. Aici afli mai multe despre procesul de valorificare și condițiile legale ale colectării gratuite a autovehiculelor la finalul duratei lor de viață, a bateriilor, precum și a deșeurilor electrice și electronice.

Reciclare ecologică

Reciclare

Construcție orientată spre reciclare Sustenabilitatea este o parte integrată a întregului lanț de procese, cu impact asupra proiectării produselor, producției și reciclării autovehiculului. Măsurile contribuie la reducerea presiunii asupra mediului, de exemplu prin protejarea resurselor.

Măsuri în proiectarea autovehiculelor Deja din timpul dezvoltării noului tău model SEAT se acordă atenție posibilității de reciclare ecologică a autovehiculului la finalul duratei sale de viață.

Măsuri în proiectarea autovehiculelor

 • Ne asigurăm că toate lichidele funcționale pot fi extrase ulterior integral din autovehiculul scos din uz și că piesele care trebuie înlăturate pot fi ușor demontate.
 • Evitarea producerii de substanțe poluante este parte a obiectivelor de mediu ale proiectării tehnice.
 • Utilizarea materialelor reciclate este aprobată pentru numeroase componente care nu sunt relevante pentru siguranță, dacă îndeplinesc aceleași cerințe calitative ca materialele inițiale.
 • Toate componentele din plastic sunt marcate conform standardelor ISO valabile la nivel internațional, pentru a permite identificarea clară în vederea sortării corecte.
Eliminarea autovehiculelor la sfârșitul duratei de viață

Puncte de colectare pentru autovehicule scoase din uz

Toți partenerii de service SEAT austrieci îți preiau gratuit vechiul model SEAT, în măsura în care autovehiculul este complet și nu lipsesc componente esențiale precum motorul, catalizatorul sau caroseria sau la autovehiculul rulat nu s-au adăugat deșeuri.

SEAT dispune de o rețea vastă de puncte de colectare prin intermediul atelierelor SEAT.

Găsești partenerii de service SEAT aici.

Procesul de reciclare

1. Returnarea

Indiferent când a fost înmatriculat prima dată modelul tău SEAT - începând cu 1 ianuarie 2007 îl poți returna gratuit la centrele autorizate de colectare. Pentru colectarea gratuită sunt în vigoare următoarele condiții legale:

 • Mașina ta SEAT a fost înmatriculată în UE cu cel puțin o lună înainte de scoaterea din uz.
 • Mașina ta SEAT este completă, adică include componentele esențiale (incl. motor, cutie de viteze, unități de comandă și toate celelalte piese).
 • Mașina ta SEAT nu există deșeuri sau piese care nu țin de autovehicul.
 • Predai mașina ta SEAT împreună cu cartea de identitate originală sau un document de înmatriculare echivalent din UE. Primești un document de casare, care se prezintă la biroul de înmatriculări pentru radierea autovehiculului (scoatere finală din uz).
2. Pregătirea

Apoi, autovehiculul tău scos din uz este pregătit pentru reciclare. Componentele sau lichidele extrase sunt colectate separat și pot fi reutilizate, reciclate sau revalorificate.

 • Bateria este demontată.
 • Airbagurile și dispozitivele de tensionare a centurilor de siguranță sunt neutralizate.
 • Toate lichidele de lucru sunt extrase (combustibilul, uleiul de motor, uleiul de transmisie și uleiul din amortizoare, lichidul de frână, lichidul de răcire, agentul frigorific din instalația de climatizare).
3. Demontarea

După demontarea anumitor componente, acestea pot fi reintroduse imediat în circuitele de reciclare și revalorificare. Autovehiculul este compactat în presa pentru autovehicule și este pregătit astfel pentru tocător.

 • Catalizatoarele sunt demontate pentru recuperarea metalelor prețioase conținute de acestea, precum platina, paladiul și rodiul.
 • Roțile și anvelopele sunt demontate.
 • Componentele și agregatele sunt demontate, pentru a fi utilizate ca piese de schimb second hand.
 • Demontarea pieselor din plastic pentru reciclarea materialelor depinde de condițiile economice și de cererea existentă pe piață pentru materiale reciclate.
4. Tocătorul

Restul caroseriei pregătit anterior este dezmembrat în tocător în bucăți de dimensiunea unui pumn și apoi separat în mai multe grupuri de materiale, printr-un sistem de sortare pe mai multe niveluri:

 • Sortare sub flux de aer
 • Separare magnetică
 • Cu curenți turbionari

Deșeurile metalice reciclabile reprezintă 75% din întregul autovehicul:

 • Materialele feroase și oțelul servesc drept materie primă pentru oțelul de înaltă calitate.
 • Metalele neferoase ca de ex. cuprul, aluminiul, zincul sunt separate din fracțiunea grea de deșeuri tocate și tratate suplimentar.
 • Deșeurile tocate de fracțiune ușoară conțin, printre altele, scaunele autovehiculului tău scos din uz.
5. Tehnologia post-tocare

Reziduurile de la tocare (deșeuri tocate de fracțiune ușoară și părțile nemetalice din deșeurile tocate de fracțiune grea) mai conțin materiale organice valoroase. În cadrul proceselor post-tocare, ca de ex. procesul Volkswagen-SiCon, reziduurile sunt mărunțite și mai mult și separate unele de altele, putând fi astfel reciclate:

 • Granulatul de tocătură procesat din plastice dure poate fi utilizat în producția de oțel ca înlocuitor pentru lubrifiantul greu sau praful de cărbune.
 • Puful de tocătură ce conține textile și spumă de scaune poate înlocui praful de cărbune de calitate ca agent de deshidratare pentru sedimentul din apele reziduale.
 • Nisipul de tocătură format din sticlă, rugină și resturi de vopsea poate fi utilizat ca material de construcții, după o procesare ulterioară.

Colectarea și reciclarea bateriilor

Autovehiculele sau piesele originale pot conține baterii. Este vorba de ex. de mici baterii din cheia autovehiculului, de bateria de pornire a autovehiculului sau de bateria de tracțiune de înaltă tensiune - așadar de bateria ta de propulsie în cazul unui autovehicul electric.

Partenerul tău SEAT este obligat să colecteze gratuit aceste baterii vechi.

Obligația de colectare gratuită

Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice

Partenerul tău SEAT este obligat să colecteze gratuit deșeuri electrice și electronice, în cazul în care consumatorul achiziționează un aparat nou de același tip.

Reutilizarea și revalorificarea componentelor

Prin intermediul centrului de comercializare piese Porsche din Wals-Siezenheim, în anul 2023 au fost colectate pentru reprocesare 15.900 de piese cu o greutate totală de 428 de tone provenite de la toate mărcile concernului.

Pentru închiderea circuitelor de materiale, concernul Porsche a colectat în 2023

 • 515 de tone de deșeuri de panouri de sticlă laminată
 • 214 tone de deșeuri provenind din bare de protecție de plastic
 • 230 de tone de lichid de frână uzat
 • 281 de tone de baterii uzate (baterii de pornire)

pentru reutilizarea materialelor.