Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă şi continuă

SEAT Ibiza

Un autoturism legendar

01.26.2017

În anul 1984, Michael Jackson cucerea industria muzicală cu albumul Thriller. Pe marile ecrane, filme ca "Vânătorii de fantome" și "Indiana Jones și Templul blestemat" doborau toate recordurile la box-office. Era de asemenea anul în care s-a născut Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook  și anul în care s-a lansat prima generație de SEAT Ibiza. De atunci acest model a circulat ,continuu, pe străzi și drumuri din întreaga lume timp de 33 de ani. Citește mai departe pentru a afla date și cifre interesante legate de acest model legendar:

Patru generații și peste 5,4 milioane de unități vândute
În trei decenii SEAT-ul Ibiza a avut patru generații. Este și în zilele noastre cel mai vândut autoturism SEAT, cu peste 5,4 milioane de unități vândute.  Dacă ar fi aliniate în linie dreaptă, ar depăși distanța dintre Barcelona și Noua Zeelandă. 

Creat în Barcelona
Fiecare generație de Ibiza a fost proiectată, dezvoltată și produsă în Barcelona. Italianul  Giorgetto Giugiaro a fost directorul de design responsabil pentru prima generație. Motorizarea a fost dezvoltată în colaborare cu Porsche, creând astfel sistemul Porsche de denumire și producătorul Karmann a contribuit la caroserie. 

Consum de combustibil redus la jumătate
După 33 de ani, SEAT-ul Ibiza consumă mai puțin de jumătate față de prima generație - de la 7,8 litri/100 km în 1984 la 3,6l pe motorizarea actuală de 1.4l TDI cu 90 CP.

8 din 10 autoturisme Ibiza sunt exportate
În fiecare zi, 700 de noi autoturisme Ibiza ies pe porțile fabricii de la Martorell. Dintre acestea, 80% sunt exportate în peste 75 de tări. De fapt, modelul Ibiza a marcat începutul internaționalizării mărcii SEAT și a fost primul model exportat, în mod regulat, de la Martorell.  

Cifrele principale pentru Ibiza
Peste 700 de roboți sunt implicați în producția modelului. Fiecare autoturism conține 3.000 de piese și călătorește aproape 12 km în timpul procesului de producție. În plus, din 1984 până în prezent au fost utilizați peste 70 de milioane de kilograme de vopsea, echivalentul vopsirii Turnului Eiffel de peste 1.000 de ori.  

Rolul femeilor
Ibiza a fost primul autoturism SEAT care a întregrat femei pe linia de producție. Astăzi, femeile ocupă una din cinci poziții pe linie (21%), cel mai ridicat nivel din industria spaniolă. În plus, piața mondială a înregistrat din ce în ce mai mulți clienți femei în ultimii zece ani, acoperind 51% din cotă, comparativ cu 42% în 2004.

Pasiune pentru competiție
Ibiza a fost mașina oficială a Jocurilor Olimpice din Barcelona în 1982. A înregistrat, de asemenea, succese notabile în motosport, cum ar fi trei titluri de campion mondial de raliuri FIA la categoria 2 litri în 1996, 97 și 98.