Acest website utilizează Cookie-uri pentru a oferi cea mai bună experienţă de navigaţie. Continuând navigarea vă declaraţi de acord cu stocarea de Cookie-uri pe computerul dumneavoastră.
Acceptă şi continuă

De la apă uzată la combustibil

Proiectul SMART Green Gas al SEAT și Aqualia

10.24.2016

Martorell/Jerez de la Frontera, 24/10/2016. - SEAT și Aqualia și-au unit forțele pentru a dezvolta proiectul inovativ SMART Green Gas, al cărui scop este obținerea de biocombustibil regenerabil, de origine 100% spaniolă, din apă uzată, care să fie apoi folosit în autoturisme alimentate cu gaz natural comprimat (CNG). Pentru a demara colaborarea, ce va dura cinci ani, ambele companii au început luna aceasta teste pilot la stația de tratare a apei din Jerez de la Frontera (Cádiz). Ca parte a colaborării, SEAT a pus la dispoziția Aqualia două SEAT Leon-uri TGI pentru desfășurarea testelor necesare cu biometanul obținut din apa uzată pentru a confirma și verifica întreg procesul de producție până la obținerea și utilizarea combustibilului.


Proiectul comun constituie un pas înainte în dezvoltarea unei economii circulare și construcția unor orașe sustenabile. În plus, acesta va contribui la cercetarea și crearea de combustibili alternativi în sectorul automobilistic spaniol prin producția de combustibil regenerabil, 100% local, al cărui principal avantaj constă în faptul că utilizarea exclusivă a autoturismelor propulsate cu biometan va reduce emisiile CO2, comparativ cu autoturismele alimentate cu benzină.

SEAT susține întru-totul această colaborare, fiind un angajament ferm pentru obținerea unei alternative cu adevărat ecologice la produsele petroliere, aliniându-se, astfel, cu strategia companiei privind utilizarea gazelor naturale comprimate (CNG) și angajamentul său pentru îmbunătățirea mediului. Conform vice-președintelui SEAT pentru C&D Dr. Matthias Rabe, "cu acest proiect de dezvoltare și colaborare cu Aqualia, SEAT a devenit prima marcă din sectorul auto național ce utilizează biometan 100% spaniol, obținut din apă uzată". "Încurajarea creării de combustibili alternativi regenerabili, ce promovează viitoare îmbunătățiri ecologice și utilizarea pe termen lung a vehiculelor în orașe, sunt o parte integrantă a strategiei SEAT privind CNG", a adăugat Dr. Rabe.

Directorul general Aqualia,  Félix Parra, a subliniat că "lucrăm la o schimbare a paradigmei existente, lăsând în urmă modelul în care tratarea apelor implica un cost energetic semnificativ. Acest proiect este rezultatul unei activități intense de cercetare desfășurate de Aqualia pentru a obține resurse valoroase din procesul de tratare. Dezvoltarea proiectului Smart Green Gas cu o stație de epurare de dimensiune medie ar putea duce la o producția zilnică a milioane de litri de biocombustibili, suficient pentru alimentarea a peste 300 de vehicule. Acest lucru ar permite orașelor să-și alimenteze rețeaua de transport public, mașinile de gunoi, cele de poliție și ambulanțele, printre multe altele".

Proiectul SMART Green Gas își propune să optimizeze și să facă sistemul energetic mai flexibil și să atingă o mai mare securitate energetică în UE, prin oferirea de mai multă autonomie și sustenabilitate orașelor ce implementează acest sistem în stațiile lor de epurare a apei. Acest obiectiv este atins prin dezvoltarea unor noi și extrem de eficiente sisteme de producere a biogazului și convertirea acestuia în biometan, care sunt generate de deșeurile din stațiile de epurare a apei urbane. SMART Green Gas își propune să obțină combustibil regenerabil, produs local, ce poate fi folosit în sectorul auto sau injectat în rețeaua de distribuție a gazului natural.

Sprijinit de Centrul pentru Dezvoltare Industrială Tehnologică (CDTI), SMART Green Gas este dezvoltat cu participarea a cinci parteneri, incluzând: Gas Natural Fenosa și Naturgas EDP, precum și organizații publice de cercetare, cum ar fi Institutul Catalan pentru Cercetarea Apei (ICRA) și universitățile Girona, Valladolid și Santiago de Compostela. SEAT participă în colaborare cu Aqualia.