MOBILE WORLD CONGRESS

SEAT Minimó: Revoluționarea mobilității

25.02.2019

Odată cu prezentarea Minimó, în cadrul ediției de anul acesta a Mobile World Congress, SEAT face un mare pas înainte în strategia sa pentru micro-mobilitate urbană. Vehiculul concept dezvoltat ca platformă de mobilitate reprezintă viziunea companiei pentru mobilitatea urbană de mâine. 

"Designul SEAT-ului Minimó a fost special dezvoltat pentru provocările de mobilitate ale zilei de mâine, când vor exista restricții de trafic pentru autoturisme și puțini ofertanți pentru soluții de mobilitate", declară Luca de Meo, președintele SEAT S.A. și mai adaugă: "Minimó este soluția pe care au așteaptat-o campaniile de carsharing: acesta va contribui decisiv pentru a face carsharing-ul util și rentabil. Conceptul, pe care îl prezentăm astăzi, satisface toate nevoile traficului orașului de mâine."

Simbioza perfectă între autoturism și motocicletă

La dezvoltarea Minimó au fost combinate avantajele a două lumi: siguranță și confortul unui autoturism cu agilitatea și spațiul redus necesar la parcare a unei motociclete. În vehiculul concept complet electric, încap comod doi pasageri. Datorită sistemului integrat de schimbare a acumulatorilor, vehiculul este încărcat în câteva minute și are o autonomie de peste 100 de kilometrii. Faptul că aceste vehicule nu trebuie aduse la stații de încărcare, permite furnizorilor de servicii de carsharing să își reducă costurile operaționale cu 50%, datorită acestui concept inovator.

Cu o lungime de 2,5 metri și o lățime de 1,2 metri, vechiculul ocupă  o suprafață de numai 3,1 metri pătrați, comparativ cu o mașină obișnuită care ocupă o suprafață de 7,2 metri pătrați, necesitând mult mai puțin spațiu. Minimó poate fi parcat în zonele destinate motocicletelor, iar pe o banda de circulație ar încăpea două modele unul lângă altul, ocupând același spațiu ca și un autoturism obișnuit. 

"Minimó este un vehicul hiper-conectat cu tehnologie 5G încorporată, ceea ce permite o utilizare comodă și facilă prin cheia 'Digital Access', iar sistemul wireless Android Auto" permite utilizarea telefonului fără a fi nevoie de un cablu. Pe lângă alte funcții, vehiculul recunoaște dacă șoferul are 16 sau 18 ani, pentru a limita viteza maximă la 45 sau 90 km/h. În plus, șoferii nu mai trebuie să își abată privirea de la drum sau să ia mâinile de pe volan, mulțumită Google Assistant pentru Android Auto™ care permite prin comenzi vocale controlarea funcțiilor multimedia, messaging sau organizer", a explicat de Meo în cadrul conferinței de presă.

Cel mai bun prieten în oraș

Cu un vehicul concept precum Minimó, SEAT își întărește angajamentul pentru a reduce nevoia de spațiu a autoturismelor și congestionarea traficului în zonele urbane. În acest scop, compania colaborează cu autorități locale, pentru a afla mai multe despre provocările lor și nevoile deosebite, permițând astfel includerea, încă de astazi, a propunerilor de îmbunătățire a mobilității urbane în dezvoltarea autoturismelor.

SEAT conduce strategia de mobilitate urbană a concernului Volkswagen

Odată cu prezentarea eXS KickScooter electric cu motor Segway și a vehiculului concept Minimó, mărcii SEAT, în calitate de vârf de lance a strategiei de micro-mobilitate urbană a concernului Volkswagen, i-a fost transferată răspunderea de a dezvolta și oferi produse compatibile.  

Luca de Meo declară "micro-mobilitatea, deci distanțe mai mici de zece kilometri, ocupă astăzi deja aproximativ 60% din toate traseele parcurse cu mașina. Astfel, există, încă de acum, un potențial de afaceri enorm pentru furnizori de soluții de micro-mobilitate. Scopul nostru este acela de a dezvolta noi idei și produse destinate acestor călătorii pe distanțe scurte. Soluțiile și produsele noastre vor fi utilizate pe toate piețele concernului Volkswagen din întreaga lume. "

"Autoturismul conectat 5G" pe străzile din Barcelona

În cadrul proiectului 5G Barcelona, prin care capitala catalană dorește să se poziționeze ca un oraș pionier în Europa pentru tehnologia 5G, SEAT și Telefónica vor demara un test-pilot: "5G Connected Car".

Ca primul pas în direcția conducerii autonome colaborative, această inițiativă permite comunicarea între autovehicul și infrastructura din jur, precum și alte vehicule. În momentul de față, autoturismul este testat pe străzile din Barcelona, pentru a colecta date în timpul funcționării.

Dezvoltarea ecosistemului de conectivitate

SEAT este primul producător auto din Europa care oferă  o aplicație (SEAT DriveApp) compatibilă cu Android Auto™. SEAT va prezenta în cadrul Mobile World Congress, între Hala 1 și 2, un model Arona cu Android Auto™. Sistemul Android Auto™ permite utilizarea și mai facilă a telefonului în mașină. Fie pe ecranul telefonului sau cel al autoturismului, Android Auto™ a fost conceput pentru siguranță și confort la volan.