Salonul Auto de la Geneva

SEAT el-born: dedicat electro-mobilității

04.03.2019
  • Primul vehicul complet electric al SEAT
  • Creat și dezvoltat în Barcelona, produs în Zwickau
  • Autonomie de până la 420 kilometri
  • Acumulator încărcabil până la 80% în numai 47 de minute

În cadrul Volkswagen Group Night, programată lunea viitoare, va fi prezentat SEAT el-born pentru prima dată în fața presei din toată lumea. În zilele următoare, autoturismul-concept complet electric al producătorului spaniol va fi prezentat publicului în cadrul Salonului Auto de la Geneva, ediția 2019. SEAT el-born reprezintă răspunsul la multiplele întrebări ridicate de electrificarea autoturismelor și stabilește tendințe definitorii pentru acest proces. 

Lumea este într-o continuă schimbare și la fel este și mobilitatea. La fel cum, la începutul secolului XX, motorul cu combustie internă a revolutionat modul în care ne deplasăm, electrificarea deschide noi posibilități pentru dezvoltarea autoturismelor de mâine. Concomitent cu acest proces, SEAT își dorește să accelereze reducerea emisiilor de C02.

Autoturismul a fost denumit după un cartier monden al orașului Barcelona

Orașele sunt din ce în ce mai aglomerate, dar totuși oamenii nu doresc să renunțe la mobilitatea individuală. De aceea conceptul SEAT el-born reunește cele mai importante aspecte ale cerințelor dinamice ale industriei auto: electrificarea, conducerea autonomă, shared mobility și conectivitatea.   

SEAT el-born este primul vehicul complet electric SEAT, construit pe platforma MEB a concernului Volkswagen. Un autoturism concept, denumit după un cartier monden al orașului Barcelona, acesta este o sursă de inspirație pentru designerii și inginerii SEAT, care au creat un autovehicul sportiv combinat cu cea mai nouă tehnologie electrică.

"Marca SEAT este pregătită pentru această schimbare"

Autoturismul a fost creat și dezvoltat în Barcelona și este produs în uzina Volkswagen din Zwickau, Germania. SEAT devine a doua marcă a concernului care va introduce un vehicul complet electric bazat pe platforma MEB. Lansarea pe piată a autoturismului este prevăzută pentru anul 2020. 

"Mobilitatea este într-o continuă schimbare și odată cu ea și vehiculele pe care le conducem", declară CEO-ul SEAT S.A., Luca De Meo. "Marca SEAT este pregătită pentru această schimbare și a dezvoltat, prin autoturismul-concept el-born, tehnologiile și filosofia de design cu ajutorul cărora vom depăși provocările viitorului."

Autonomie de 420 kilometri, accelerație până la 100 km/h în doar 7,5 secunde

Acumulatorii montați în autoturism se evidențiază printr-o eficiență și densitate energetică ridicată și au permis SEAT-ului el-born să atingă o autonomie de până la 420 kilometrii și o accelerație până la 100 km/h în numai 7,5 secunde, în cadrul testelor oficiale WLTP. SEAT-ul el-born nu este doar dinamic, ci și practic, după cum te-ai aștepta de la un SEAT, fapt punctat de cele numai 47 de minute necesare pentru a încărca acumulatorii până la 80% din capacitatea maximă. Astfel, se conturează o nouă perspectivă asupra electro-mobilității.

SEAT el-born nu se limitează la promovarea utilizării cotidiene a vehiculelor electrice, ci și integrarea altor tehnologii cum ar fi: funcții de conducere autonomă pentru asistarea șoferului și alte sisteme de asistență. Plăcerea condusului nu este neglijată de SEAT el-born. Proporțile sale dinamice, datorate propulsiei electrice ce permite amplasarea roților la extremitățile caroseriei, conferă autoturismului o aură plină de viață și forță.

Cheia maximizării autonomiei o reprezintă aerodinamica

Autoturismul-concept oferă o perspectivă asupra viitorului designului auto, lucru evident în special în partea frontală unde aerodinamica este cheia maximizării autonomiei. În acest scop, sigla SEAT este integrată în partea din față a caroseriei, nemaifiind necesar un flux de aer pentru răcirea motorului s-a renunțat și la grila radiatorului. Gurile de răcire sunt poziționate mai jos și canalizează aerul spre acumulatori, în așa fel încât fluxul de aer să fie direcționat peste partea frontală a autoturismului.

Propulsia electrică permite mai mult spațiu la interior

La o analiză mai atentă a SEAT-ului el-born iese în evidență faptul că montantul A este amplasat mai în față, astfel mărindu-se spațiul interior. Acest lucru fiind posibil datorită sistemului compact de propulsie electrică.    

"Prin SEAT el-born limbajul nostru de design SEAT este transpus perfect în noua lume a vehiculelor electrice. Echipa noastră de design a luat foarte în serios provocarea de a face primul nostru autoturism complet electric cât mai atractiv vizual" declară Alejandro Mesonero-Romanos, designerul șef SEAT. "Eu cred că a conduce un  autoturism electric trebuie să fie incitant și distractiv. Ne dorim să convingem clienții noștri să se îndrăgostească de ideea unui autoturism electric."  

Aerodinamica îmbunătățită are un rol important și pe lateralele vehiculului, unde a fost rezolvată, într-un mod elegant și totuși practic, dificila problemă de echilibrare a performanței și esteticii.

Infotainment și conectivitate

Cu roțile sale de 20", maximizarea performanței a fost crucială. Prin designul tip turbină se crează un curent de aer avantajos, care nu doar îmbunătățește aerodinamica, ci și aerisește frânele. Roțile asigură echilibrul perfect între aerodinamică, disipare a căldurii și greutate redusă. În partea din spate a vehiculului, un spoiler cu aripi duble contribuie la profilul aerodinamic al SEAT-ului el-born. Acesta asigură un flux de aer uniform, aproape lipsit de turbulențe, subliniând aspectul dinamic și performant.

Mulțumită propulsiei complet electrice pasagerii beneficiază de un interior mai spațios. Interiorul atent creat oferă un aspect aerisit și permite prin cockpit-ul digital de 10 inchi, integrat în mijlocul planșei de bord, funcții moderne de infotainment și conectivitate. Punctul focal este, fără îndoială, șoferul. Toate liniile planșei de bord converg spre persoana aflată la volan.

SEAT el-born este un adevărat trendsetter

Proporțiile interiorului sunt generoase și oferă o senzație de spațiu. Pasagerii se pot întinde liniștiți în scaunele comode, iar spațiul suplimentar nu doar îmbunătățește utilizarea zilnică și funcționalitatea, ci și oferă mai mult spațiu de depozitare. Așezarea unei genți între locurile din față, este un exemplu simplu și eficient pentru designul inteligent și personalizat al autoturismului. 

SEAT el-born este un adevărat trendsetter. Nu există aproape niciun model care să corespundă nevoilor clienților atât de bine precum acest autoturism-concept, iar performanțele sale în condiții reale de utilizare nu fac excepție. Cu motorizarea sa de până la 150 kW (204 CP) poate accelera până la 100 km/h în aprox. 7,5 secunde, fiind astfel perfect pregătit pentru orice situație în trafic. 

Autonomie ridicată, încărcare rapidă

 

Pentru evaluarea vehiculelor electrice nu doar performanța este definitorie, ci și autonomia reală. În plus, un timp scurt de încărcare este important. Standarde ridicate la care SEAT el-born se ridică fără probleme.   

Mulțumită acumulatorilor performanți de 62 kWh, autoturismul are o autonomie de până la 420 de kilometri, în condiții reale de utilizare, în baza ciclului de conducere WLTP, fiind astfel potrivit și pentru drumuri lungi. Sistemul se bazează pe o capacitate de încărcare de 100 kW, prin care acumulatorii pot fi încărcați până la 80% din capacitate în numai 47 minute.

Autonomia poate fi crescută cu încă 60 de kilometri

În plus, autoturismul este dotat cu un sistem avansat de management al căldurii, pentru a prelungi autonomia, chiar și în condiții extreme. Utilizând o pompă de încălzire se scade consumul de electricitate pentru încălzire, permițând o creștere a autonomiei cu 60 de kilometri, extrem de util în țări în care temperaturile sunt constant foarte scăzute. 

Două sisteme pentru conducere autonomă

În contextul străzilor din ce în ce mai aglomerate, vehiculele trebuie să contribuie la decongestionarea orașelor. SEAT el-born integrează cele mai noi tehnologii pentru conducere autonomă și conectivitate. SEAT el-born este dotat cu două sisteme pentru conducerea autonomă, care permit automatizarea parțială a direcției, accelerației și frânării autoturismului. Împreună cu asistentul inteligent la parcare, SEAT el-born devine un autoturism-concept ce sintetizează viitorul conducerii auto.